Pizza Margherita

IngrediŽnten

Bereiden

Zeef de bloem, 1 theelepel zout en de gist boven een grote kom.

Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin 3 eetlepels olie en 100 ml lauw water.

Begin met de vingers vanuit het midden te mengen.

Ga over tot kneden zodra er een samenhangend deeg ontstaat (voeg indien nodig enkele druppels lauwwarm water toe).

Kneed het deeg 10 minuten tot een soepel, elastisch geheel ontstaat.

Maak er een bal van en laat deze in een grote kom, afgedekt met een vochtige theedoek, op een warme plek minimaal 1 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 275 ļC.

Ontvel de tomaten en snijd ze in plakken.

Duw het deeg plat, verdeel het in vieren en rol met een met bloem bestoven deegroller of fles elk stuk deeg uit tot een flinterdunne ronde lap.

Beleg elke deeglap met plakken tomaat en mozzarella en bestrooi ze met basilicum, zout en (versgemalen) peper.

Bedruppel ze met de rest van de olie.

Bak de pizza's een voor een in 8-10 minuten in het midden van de oven krokant en gaar.

Snijd een pizza zodra die klaar is in punten en eet 'm op terwijl de volgende in de oven ligt.

 

Pizza Margherita is een pizza, bereid volgens het recept van de Italiaanse meester-kok Raffaele Esposito van de pizzeria di Pietro e Basta Cosi (tegenwoordig Brandi geheten), die de pizza naar verluidt voor het eerst maakte in 1889. Met de ingrediŽnten, tomaten, mozzarella en basilicum bootste Esposito de kleuren van de Italiaanse vlag na. Hij vervaardigde de pizza voor het eerst aan het Italiaanse hof. De Italiaanse koningin Margaretha, de echtgenote van koning Umberto I, vond de pizza zo smakelijk dat ze Esposito een bedankbrief schreef. Esposito op zijn beurt besloot vervolgens de pizza naar haar te noemen. De reden waarom de koningin naar Napels ging om de pizza op te eten, was omdat ze het noorden van ItaliŽ ontvluchtte voor de Cholera. Eenmaal in Napels aangekomen, wilde ze een lokale specialiteit hebben om te eten. Dat was dus deze pizza.

 

Ben je nu niet echt een keuken prins of prinses, dan heb ik nog een snelle variant van pizza voor je, neem een rond turks brood, snijd deze doormidden, voeg tomatensaus, oregano kruiden, en beleg naar eigen keuze er op, en bak deze in de oven knapperig 10 minuten op 200ļC