Panettone

 

ingrediŽnten
  • 700 gram bloem
  • 250 gram suiker
  • 200 gram boter
  • 200 gram krentjes
  • 70 gram gekonfijte sinaasappel
  • 20 gram gist
  • 6 eieren
  • zout
  • amandelen
  • 2 citroenen
bereiding

 

los het gist op in lauwwarm water en voeg 100 gram bloem toe.

Kneed de ingrediŽnten voorzichtig door elkaar en laat het deeg ongeveer een half uur rijzen.

Doe nu de helft van de bloem in een grote kom, voeg het gerezen deeg toe en kneed alles met een beetje water goed door elkaar.

Laat het deeg nogmaals rusten totdat het volume ervan twee maal zo groot is geworden.

Week ondertussen de krentjes en de stukjes gekonfijte sinaasappel in lauw water, droog ze en strooi er wat bloem over.

Voeg nu de rest van de bloem, de gesmolten boter, de suiker die je hebt vermengd met de eierdooiers, een snufje zout en de geraspte citroenschil toe.

Meng alles goed door elkaar.

Doe nu als laatste de krentjes en gekonfijte sinaasappel erbij.

Beboter een hoge ovenschaal met een hele hoge rand (de panettone is een hoge cake), doe het beslag erin en bedek het oppervlak met amandelen.

Bak de panettone gedurende 10 minuten op 200 graden en daarna nog eens 30 minuten op 170 graden goudbruin.

il panettone is het klassieke italiaanse kerstbrood. Het verhaal gaat dat aan het hof van graaf ludovico il moro, heer van milaan, op kerstavond een groot diner werd gehouden. Voor die gelegenheid maakte de chef-kok een heel bijzonder dessert om het diner waardig mee af te sluiten. Toen bleek dat het dessert in de oven verbrand was, brak paniek uit in de keuken, totdat toni, een keukenhulp met de oplossing kwam. Hij stelde voor om het brood dat hij voor zichzelf had gemaakt met de restjes uit de keuken op te dienen. De chef-kok had geen keus en besloot toni's baksel te serveren. Het vreemde zoete brood, geparfumeerd door gekonfijt fruit en boter, werd opgediend en met applaus ontvangen. Een lofzang vulde de eetzaal en de gasten vroegen vol verwachting aan de gastheer wie dit verrukkelijke, zoete brood had gemaakt en hoe het dan wel mocht heten. Toni deed een stap naar voren en antwoordde dat het brood nog geen naam had. Toen noemde de graaf het brood 'pan del toni' (brood van toni), hetgeen al snel 'panettone' werd. De panettone is inmiddels in de hele wereld bekend.

we weten natuurlijk niet of het verhaal van toni en de graaf een waar gebeurd verhaal is. Veel traditionele recepten worden wel geassocieerd met soortgelijke vertellingen. Maar de vertelling van toni en de graaf spreekt toch wel het meest tot de verbeelding van de italianen. de panettone moet op kamertemperatuur of iets warmer worden geserveerd. Daarom wordt het kerstbrood in veel families een half uurtje voor het serveren op de verwarming gelegd. Bij het brood wordt soms een warme vanillesaus of banketbakkersroom geserveerd en er wordt champagne bij gedronken.